Slovenci, ki so zaposleni v Avstriji, bodo po novem prejemali nižje otroške dodatke. Znesek bo tak kot jih prejemajo starši, ki delajo v Sloveniji.

Avstrijski parlament je namreč potrdil zakon, ki tujcem, ki so zaposleni v Avstriji, niža otroški dodatek. Višina otroškega dodatka bo odvisna od življenjskih stroškov države, iz katere so delavci in kjer živijo njihovi otroci. Ukrep velja za družine tujcev, kjer je vsaj eden od staršev zaposleni v Avstriji in tam plačuje prispevke. Avstrija naj bi tako privarčevala več kot 100 milijonov evrov letno.

Otroški dodatek v Avstriji znaša od 112 do 162 evrov na otroka, odvisno od starosti otroka. Prejmejo ga vsi starši, ne glede na dohodek. Znesek je določen glede na starost otroka – do njegovega 24. leta, če se šola. Lani je Avstrija za 122.000 otrok po podatkih tamkajšnjega ministrstva za družino nakazala 249 milijonov evrov, največ na Madžarsko, Slovaško in Poljsko. V Slovenijo so nakazali 17,4 milijona evrov.

Boste zaradi znižanja otroškega dodatka razmislili o samozaposlitvi v Sloveniji? Predlagamo, da z nami na brezplačnem izobraževanju pretehtate tudi prednosti in slabosti samozaposlitve. Od tam je samo še korak do ustanovitve vašega podjetja, ki ga lahko brezplačno in enostavno registrirate na VEM točki Data.

Zaposleni v Avstriji: 15 odstotkov nižji dodatek

Otroški dodatek staršev, ki so zaposleni v Avstriji, naj bi se v povprečju znižal za 15 odstotkov. Oškodovanih bo okoli 5.500 slovenskih družin. Zdaj namreč zaposleni v Avstriji prejemajo otroški dodatek v Sloveniji po slovenski zakonodaji, v Avstriji pa dobijo še razliko do višine, ki jim pripada po avstrijski zakonodaji.

V Sloveniji se višina otroškega dodatka določi glede na uvrstitev družine v dohodkovni razred, ki je določen v deležu od povprečne mesečne plače vseh zaposlenih v Sloveniji za koledarsko leto pred vložitvijo zahteve. Kot je objavljeno na spletni strani ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, je najvišji znesek za otroški dodatek trenutno na mesec 137,18 evra, najnižji pa 19,88 evra za enega otroka.

V Avstriji je zaposlenih največ tujcev iz Madžarske, Slovaške, Poljske, Romunije in Slovenije. Starši denimo za triletnega otroka v Avstriji trenutno dobijo 172 evrov na mesec. Če prihajajo iz držav z nižjimi življenjskimi stroški, bodo odslej prejemali nižji otroški dodatek – Romuni denimo 85 evrov. Višji otroški dodatek pa bodo dobili otroci delavcev, ki prihajajo iz držav, kjer je raven